TEMatiikkaa-blogi

Blogit

Perhe ja työ – sopivatko palapelin palat yhteen?

Anna Toni Julkaisupäivä 2.10.2020 8.52 Blogit

Anna Toni Väestöennusteen luvut näyttävät synkiltä, vanhemmat uupuvat etätöissä kotikaranteenissa ja uusia työpaikkoja avautuu yhä vähemmän. Onko nykypäivänä mitään järkeä edes yrittää yhdistää lasten hankintaa ja hoitamista sekä työuraa?

Kyllä on. Hallitusohjelmaankin on kirjattu tavoite lisätä työajan joustoa tasapainottamaan työn ja perheen yhteensovittamista ja jaksamaan työuralla pidempään. Lisäksi käynnissä on muun muassa perhevapaauudistus, työllisyystoimia ja työlainsäädännön kehittämistä, jatkuvan oppimisen uudistus sekä työelämän kehittämisen TYÖ2030-ohjelma, jotka kaikki pyrkivät omalta osaltaan ratkomaan haastetta.

Kenen tai minkä pitää muuttua, jotta työelämä olisi perheystävällisempää? Sormi osoittaa usein työnantajan suuntaan. Onkin totta, että organisaation joustavilla toimintatavoilla, hyvällä henkilöjohtamisella, rekrytointiosaamisella ja työkulttuurilla on paljon merkitystä töissä käyvän vanhemman arjessa.

Palapelissä on kuitenkin lisää paloja. Miten lainsäädäntö ja etuudet tukevat tasa-arvoista vanhemmuutta, osa-aikatyön tekemistä tai vapaiden ja työnteon vuorottelua? Millaisia asenteita ja neuvoja perhepalveluissa välittyy vanhemmille työelämästä? Millaisia arvoja omassa suku- tai kulttuuriyhteisössä on perheestä ja työstä? Entä oletko sinä vanhempana miettinyt, mitkä valinnat edistävät matkaasi kohti merkityksellistä urapolkua ja elämää? Miten tunnistaa ja ylläpitää omaa työelämässä tarvittavaa osaamista? Osaatko hakea apua, jos jaksaminen on äärirajoilla?

Työelämän joustot tarjoavat mahdollisuuksia

Ideaalitilanteessa kaikki tahot edistävät tavoitetta, jonka mukaan aivan jokaisella yksilöllä olisi tässä maassa mahdollisuus elää omannäköistä elämää ja toteuttaa samalla omaa rooliaan yhteiskunnassa, rakentaa perhettä tai muuta yhteisöä ja voida hyvin.

Työelämä on muuttunut epävarmemmaksi ja harmaarajaisemmaksi, mutta toisaalta myös joustavuus tavoissa rakentaa omaa toimeentuloa on lisääntynyt. Työelämän pelisääntöjen tulee tukea joustavuuden tarjoamia positiivisia mahdollisuuksia, vahvistaa työmarkkinatoimijoiden keskinäistä luottamusta sekä edistää työelämää, joka on oikeudenmukainen, osallistava ja ottaa mukaan aivan kaikki, jotka haluavat työtä tehdä.

Joustavuus ja osallistaminen hyödyttävät kaikkia osapuolia. Sitoutunut, innostunut, osaava ja aikaansaava työntekijä auttaa organisaatiota onnistumaan ja erottumaan. Tuottava ja toimiva yritys pystyy puolestaan tarjoamaan työntekijöilleen tarvittavan tuen ja luottamuksen tehdä työtä heille sopivalla tavalla.

Jokainen meistä voi vaikuttaa perheystävällisen työelämän rakentamiseen. Tekoja. Ei vain sanoja. Aloita osallistumalla #perheystävällisiätekoja -haasteeseen.

erityisasiantuntija Anna Toni, työ- ja elinkeinoministeriö

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.