TEMatiikkaa-blogi

Blogit

Talouspolitiikan viritys punnittava huolella

Tuula Haatainen Julkaisupäivä 8.5.2020 16.33 Blogit

Työministeri Tuula HaatainenTänään julkistettiin professori Vesa Vihriälän työryhmän raportti Suomen talousstrategiasta koronakriisistä selviämiseksi. Vankka asiantuntijapuheenvuoro tulee tärkeään vaiheeseen, kun hallitus puntaroi talouspolitiikan uutta virittämistä.

Yhteiskunnan turvallinen ja asteittainen avaaminen on parasta lääkettä talouden viriämisessä. Tämän mahdollistamiseksi hallitus on nopeassa aikataulussa ja yhteistyössä yksityisen sektorin kanssa pystyttämässä kotimaista tuotantoa suojavälinetuotantoon ja lisäämässä testausta.

Joka tapauksessa on selvää, että talouden elpymisessä kestää pitkään, ja sitä on voimakkaasti tuettava hallituksen toimin. Vihriälän raportti antaa tälle työlle hyvää evästystä nostamalla esiin esimerkiksi tuottavuutta lisäävien infrahankkeiden nopeaa käyntiin laittamista ja T&K-panostusten lisäämistä. Oppivelvollisuuden pidentäminen on esimerkki tärkeästä reformista, joka lisää väestön koulutustasoa ja näin pitkän aikavälin kasvupotentiaalia.

Erityisesti pitkäaikaistyöttömyyden kasvua on torjuttava nyt voimalla ja määrätietoisesti.

Myöhemmässä vaiheessa, kun kansainvälisen kysynnän kasvu palautuu, tarvitaan myös uusia toimia julkisen talouden vahvistamiseksi sekä kestävyysvajeen hoitamiseksi. Vaikka toimenpiteistä päättäminen kannattaa jaksottaa suhdannepolitiikan edellyttämällä tavalla, hallitus päivittää kesän aikana oman suunnitelmansa siitä, miten elvytyksen, julkisen talouden vahvistamisen sekä työllisyydenhoidon tavoitteet viritetään uuden tilannetiedon mukaisiksi.

Erityisesti pitkäaikaistyöttömyyden kasvua on torjuttava nyt voimalla ja määrätietoisesti: mikäli onnistumme tässä, pärjäämme paremmin myös monissa muissa hallituksen keskeisissä tavoitteissa.

Itse pidän tärkeänä, että kriisinhoidon kaikissa vaiheissa muistetaan huomioida sosiaalisen kestävyyden ja yhteiskunnan eheyden vaatimukset. Koronashokki koskee meitä kaikkia, tavalla tai toisella. Kaverista pitää huolehtia, eikä yhteiskunnan heikompia saa jättää nytkään oman onnensa nojaan. Asetimme ministereiden Kiuru, Pekonen ja Blomqvist kanssa arkkipiispa emeritus Kari Mäkisen vetämän ryhmän tekemään ehdotuksia, jolla tasa-arvon ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden vaateita hallituksen jatkotyössä edelleen nostettaisiin selkeämmin esille.

Tuula Haatainen

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.