TEMatiikkaa-blogi

Blogit

Tuula Haatainen: Työmarkkinoiden toiminnan turvaaminen vaatii nopeita ja tehokkaita toimia

Tuula Haatainen Julkaisupäivä 20.3.2020 16.54 Blogit TEM

Ministeri HaatainenTilanne työmarkkinoilla ja yrityskentässä on kehittynyt huonoon suuntaan nopeasti koronaviruksesta johtuen. Nyt ei ole oikea aika pyöritellä papereita, vaan päätökset on saatava aikaan nopeasti. Ihmisten hätä on suuri. Suuriin lomautuksiin ja irtisanomisiin on varauduttava. Seuraamme ajantasaista tilannetta työmarkkinoilla jatkuvasti. 

Akuutin tilanteen ratkaisu vaatii nopeita toimia. Työmarkkinajärjestöjen esitysten pohjalta poliittiset päätökset on nyt tehty. En usko, että tässä maassa on koskaan näin ripeästi tehty näin merkittäviä työmarkkinoita koskevia toimia. 

En usko, että tässä maassa on koskaan näin ripeästi tehty näin merkittäviä työmarkkinoita koskevia toimia. 

Päätökset esitysten pohjalta eivät ole helppoja, mutta ne ovat välttämättömiä. Muutoksilla tulemme tekemään lomauttamisesta mahdollisimman joustavaa ja edullista. Myös YT-neuvotteluihin käytettävää vähimmäisaikaa lyhennetään ja määräaikaisten työntekijöiden lomauttaminen sallitaan. Vastapainona tulemme parantamaan palkansaajien työttömyysturvaa poistamalla omavastuupäivät sekä lyhentämällä työssäoloehtoa. 

Hallituksen tavoitteena on kaikissa tilanteissa turvata työmarkkinoiden toiminta, välttää elinkelpoisten yritysten konkursseja sekä parantaa palkansaajien asemaa. Nämä toimet kulkevat käsi kädessä. Ei ole yhtä ilman toista. Toimenpiteitä tarvitaan varmasti myös lisää. Tätä varten olen kutsunut koolle työmarkkinoiden valmiusryhmän, jossa on laajasti edustettuina työelämän osapuolet, ministeriöt ja muita tahoja. 

Kun tiedot yksinyrittäjien tilanteesta alkoivat kantautua työ- ja elinkeinoministeriöön, päätin myös välittömästi käynnistää valmistelun, jolla tähdätään näiden pienyrittäjien toimeentulon turvaamiseen. Osana tätä pakettia mahdollistamme työttömyyskorvaukset myös niille yrittäjille, jotka normaalisti eivät olisi oikeutettuja työttömyysturvaan, mutta joiden toimeentulo on romahtanut Koronakriisin takia. Malli on tarkoitus olla joustava ja toimii yrittäjän omalla ilmoituksella. Muutos ei erottele eri yhtiömuodoissa harjoitettua yritystoimintaa, mikä turvaa poikkeusoloissa yrittäjien yhdenvertaisuuden. Mallin yksityiskohdat ovat vielä valmistelussa ja siksi tuen hakemisesta ei vielä ole tarkempaa tietoa saatavilla. Asiasta tiedotetaan heti, kun malli tarkentuu. Toimenpiteet kokonaisuudessaan on tarkoitettu määräaikaisiksi.

Tuula Haatainen, työministeri

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.