TEMatiikkaa-blogi

Blogit

Työllisyyden kuntakokeiluissa on iso potentiaali – siksi valmistelu kannattaa tehdä huolella

Jarkko Tonttila Julkaisupäivä 24.2.2020 15.42 Blogit

Kuvassa Jarkko TonttilaHallitus valmistelee työllisyyden kuntakokeilua, jossa on tarkoitus siirtää osa TE-toimistojen tehtävistä kunnille. Kyse on hallituksen keskeisestä työllisyystoimesta, jolla nähdään olevan merkittävää potentiaalia työnhakijoiden palvelujen parantamisessa. Kokeilussa 189 000 työnhakijaa siirtyisi TE-toimistoilta kuntien vastuulle. Suurten asiakasvolyymien vuoksi kokeilu kannattaa valmistella huolella, jotta asiakaspalvelussa kaikki on valmiina kuntien astuessa ruoriin.

Kokeilujen tarkoituksena on parantaa erityisesti pidempään työttömänä olleiden ja heikossa työmarkkina-asemassa olevien pääsyä työmarkkinoille. Ajatus on, että yhdistämällä TE-toimistojen osaamista kuntien koulutus-, sosiaali- ja terveyspalveluihin, työnhakijat voidaan ohjata nykyistä nopeammin juuri heidän kannaltaan oikeisiin palveluihin. Näin he myös todennäköisesti työllistyisivät nopeammin.

Hallituksen esitys kokeilulaiksi annetaan maaliskuussa. Se on lähtölaukaus myös neuvotteluille henkilöstön kanssa TE-toimistoissa.

Työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehet valmistelevat kokeilulainsäädäntöä ja muita kokeilun vaatimia toimia hyvällä asiantuntemuksella ja suurella sitoutuneisuudella.

Olen ollut työurani aikana mukana monessa vastaavanlaisessa hankkeessa. Aikataulu on aina tiukka, eikä koskaan voi liikkeelle lähtiessä tietää, minkälaisia kysymyksiä eteen tulee. Niin nytkin. Tavoitteellisesta aikataulusta ei silti ole jouduttu tinkimään.

Hallituksen esitys kokeilulaiksi annetaan maaliskuussa. Se on lähtölaukaus myös neuvotteluille henkilöstön kanssa TE-toimistoissa, kun vajaa 900 työntekijää siirtyy kokeilujen ajaksi kuntien työjohdon alaisuuteen. Ammattitaitoinen henkilöstö on tietysti keskeinen onnistumisen edellytys niin kuntakokeiluissa kuin TE-toimistoissakin.

Toimivallan ja henkilöstön siirtäminen ei yksin riitä. Kokeiluilla testataan uusia työllisyyden edistämisen toimintamalleja. Kevään aikana valmistuvat seuranta- ja arviointisuunnitelma sekä ohjausmallit tähtäävät siihen, että kaikilla toimijoilla olisi oikeanlaiset kannusteet työllisyyden kestävään lisäämiseen. Valmistelua tehdään valtion, kuntien ja sidosryhmien yhteistyönä niin valtakunnallisesti kuin kokeilualueillakin.

Asiakkaiden ohjaus uusiin palveluihin on kokeilujen käynnistämisen viimeinen silaus. Se tehdään siinä vaiheessa, kun kokeilualueet ovat valmiita ottamaan asiakkaita vastaan. Sekä valtion aluehallinnon että kuntien puolelta on tullut palautetta, jossa asiakasohjauksen aloittamista syyskuussa pidetään perusteltuna, koska valmistelutoimia on paljon tehtävänä. Aikaisemmat kokemukset ovat osoittaneet, että kesä on huonoa aikaa asiakaspalvelun merkittävien muutosten toteuttamiselle. Työnhakijoiden informoimisen ja tiedonsiirtojen kannalta on tarkoituksenmukaisempaa aloittaa kesäkauden jälkeen.

Työllisyyden kuntakokeilujen huolellisella valmistelulla varmistetaan asiakkaiden sujuva siirtyminen uusiin toimintamalleihin.

Teollisuusneuvos Jarkko Tonttila

1 Kommentti

Syötä kommenttisi tähän.