TEMatiikkaa-blogi

Blogit

Työministeri Tuula Haatainen: Päivittäistavarahuolto toimii häiriöttä

Tuula Haatainen Julkaisupäivä 13.3.2020 15.55 Blogit

Tuula HaatainenOlen keskustellut työ- ja elinkeinoministeriön sekä Huoltovarmuuskeskuksen virkamiesjohdon kanssa Suomen päivittäistavarahuollosta. Kauppa toimii normaalisti. Häiriöitä logistiikassa, teollisuudessa tai toimituksissa ei ole. Tosin, ihmisten ostokäyttäytymisen nopea muutos on voinut aiheuttaa tilapäisiä saatavuushäiriöitä kaupan hyllyillä. Näitä tilanteita varten kaupalla on tarvittaessa mahdollisuus itse rajoittaa ostosten määrää hyvän asiakaspalvelun turvaamiseksi.

Ihmiset ovat ymmärrettävästi huolissaan koronaviruksesta. Liialliseen elintarvikkeiden säilyttämiseen ei kuitenkaan ole aihetta.

Ihmiset ovat ymmärrettävästi huolissaan koronaviruksesta. Liialliseen elintarvikkeiden säilyttämiseen ei kuitenkaan ole aihetta. Kansalaisten ei tarvitse hankkia tavanomaista enempää elintarvikkeita tai hygieniatuotteita. Avustusjärjestöjen ja viranomaisten yleisesti tunnistama 72 tunnin (3 vuorokauden) kotivara elintarvikkeita, lääkkeitä ja muuta tarpeellista on riittävä. Se antaa kansalaisille hyvän pohjan varautumiseen.

Markkinoiden toimintavarmuus varmistetaan kaikissa tilanteissa yhdessä valtion sekä kaupan, teollisuuden ja logistiikkatoimijoiden kanssa. Tilannetta seurataan aktiivisesti yhteistyössä elintarvikehuoltosektorin toimijoiden kanssa.

Tuula Haatainen, työministeri

1 Kommentti

Syötä kommenttisi tähän.
H
Huolestunut omainen 4 Vuodet sitten
Kriittisiksi aloiksi on määritelty muun muassa elintarvikeketju, käsittäen siten myös elintarvikkeiden vähittäiskaupat. Työturvallisuuslain 23 §:n mukaan, jos työstä aiheutuu vakavaa vaaraa työntekijän omalle tai muiden työntekijöiden hengelle tai terveydelle, työntekijällä on oikeus pidättäytyä tällaisen työn tekemisestä. Onko erityisesti vähittäiskaupan työntekijöillä, jotka eivät toimi määrätyillä kriittisillä aloilla, oikeus pidättäytyä tämänhetkisessä koronavirustilanteessa työn tekemisestä työturvallisuuslain nojalla? Jos oikeutta ei heillä ole, miten työnantajan on turvattava työntekijän henki ja terveys huomioon ottaen suositeltu yhden metrin turvaväli toiseen henkilöön ja yli 10 henkilön julkisten kokoontumisen kiellosta ilmenevä periaate siitä, että myös sisällä myymälätilassa yli 10 henkilön läsnäolo -asiakkaina ja työntekijöinä - altistaa työntekijät koronavirukselle?