TEMatiikkaa-blogi

Blogit

Vantaalaisen perheenäidin uupumaton apulainen

Ilona Lundström Julkaisupäivä 10.7.2017 10.00 Blogit

Sen harvan kerran kun ehdin (ja maltan) kellahtaa päiväunille, unelmoin uupumattomasta apulaisesta kotirintamalla. Assistentista, joka huolehtii lasten neuvola- ja hammaslääkärivaraukset, tilaa kalenterimerkinnän vinkkaamana sopivan lahjan kuopuksen parhaan kaverin synttäreille, varaa auton katsastuksen Trafin tietoja vilkaisemalla ja jonottaa konserttiliput esikoisen fanittamalla teini-idolien keikalle ties miten monen kuukauden päähän. Ruokakauppatilauksesta nyt puhumattakaan.

Assarilla on nimikin: Virtual Personal Assistant ja se on tekoälysovellus. Gartnerin teknologioiden yleistymistä ja kypsyyttä ennustavan hypekäyrän mukaan sellainen voisi olla oikeasti arkipäivää 5-10 vuoden kuluttua. Vaadittava teknologia on jo olemassa ja palvelun eri osasia jopa markkinoilla (kurkkaa vaikka Amyä, joka kalenteroi tapaamisia puolestasi).

Siri onkin jo jokaisen Applen puhelimen omistajan taskussa. Kun aika on kypsä ja oma henkilökohtainen, oppiva virtuaaliassistenttini on vihdoin osa arkeani, ajattelin antaa hänelle nimeksi Milla. Hänessä nimittäin olisi oikeaa arjen magiaa.

Unelmoin Milla-assarista ja siitä, että seuraamalla arkipäiviäni ja valintojani se oppisi ennakoimaan, että se lapsen kaverin synttärilahja on mieluummin kirja kuin joku muovinen lelumuotihömpötys. Milla hoksaisi katsoa katsastusaikaa varatessaan Vilmasta, ettei autonkatsastus tulevana tiistai-iltana ole hyvä idea, koska esikoisen matikankoe on keskiviikkona ja hän yleensä kaipaa kokeisiin valmistautumisen loppusuoralla apua vaikeimpien laskuharjotusten kanssa. Sille illalle ei siis muuta ohjelmaa.

Hauskaa tässä unelmassa on se, että se toteutuu aikanaan. En vain millään jaksaisi odottaa! Siihen asti täytyy aika ajoin vetäytyä riippumattoon ja jatkaa unelmointia.

 

Ilona Lundström, ylijohtaja TEM

Ilona Lundström on varapuheenjohtaja elinkeinoministeri Mika Lintilän asettamassa tekoälyohjelman ohjausryhmässä, jonka tehtävänä on valmistella konkreettisia, koko Suomen hyvinvointia vahvistavia toimenpide-ehdotuksia tekoälymurroksen hyödyntämiseksi. Ehdotus tekoälyohjelmaksi valmistuu syyskuun 2017 loppuun mennessä. Ohjausryhmän puheenjohtajana toimii Pekka Ala-Pietilä.

Lundström on mukana SuomiAreenalla järjestettävässä Reboot Finland – tulevaisuuden parempi elämä keskustelussa tiistaina 11.7. klo 10.00–17.00 (Aika-lava, Gallen-Kallelankatu).

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.