TEMatiikkaa-blogi

Blogit

Vieläkö löytyy kesätöitä?

Heikki Räisänen Julkaisupäivä 25.5.2020 10.32 Blogit

Poikkeukselliset ajat ovat poikkeuksellisia myös kesätöiden osalta. Kun työnantajat vielä alkuvuodesta ilmoittivat kesätöitä julkiseen työnvälitykseen haettavaksi viimevuotiseen tahtiin, muuttui kaikki maaliskuussa. Mutta poikkeuksellista saattaa olla kesällä 2020 sekin, että kesätyöpaikkoja voi aueta pitkälle kesään. Siis silmät, korvat, netti, some ja puhelin auki!

Kun tarkastelee julkiseen työnvälitykseen tehtyjä kesätyöpaikkailmoituksia koko alkuvuonna, ei tilanteessa näy kovinkaan dramaattista muutosta: vuoden 2019 tammi-toukokuussa kesätyöpaikoiksi laskettuja ilmoituksia oli vajaat 13 000, tänä vuonna vähän lyhyempänä ajanjaksona noin 9 500. Pudotusta alkoi kuitenkin tulla maaliskuussa ja vielä rajummin huhtikuussa.

Kesätyötilannetta ovat vaikeuttaneet etenkin nuorten kannalta tärkeiden palvelualojen rajoitustoimet, ja tästä seuranneet laajamittaiset lomautukset. Työnantajan on otettava lomautetut työntekijänsä takaisin töihin ennen uusien palkkaamista. Tämä vaikuttaa kesätyömahdollisuuksiin.

Toisaalta tässä on myös mahdollisuus tilanteen kääntymiselle: esimerkiksi ravintoloiden asiakaspaikkojen avaaminen ja kokoontumisrajoitusten lieventäminen voivat nopeastikin palauttaa palvelusektorin tuotantoa – lomautuksia puretaan, ja pian tarvitaankin jo kesätyöntekijöitä. Epävarmassa tilanteessa monet työnantajat eivät ole yksinkertaisesti voineet avata hakuja, mutta voivat sen pian tehdä. Ja kuten tämäntapaisissa arvioissa kuuluu nyt sanoa, epävarmuus on kuitenkin suurta.

25. toukokuuta aamulla te-palvelut.fi-sivuilla oli 1062 ilmoitusta kesätyöpaikoista. Kaikkiaan te-toimistoissa oli avoinna 14 942 työpaikkailmoitusta. Tänä vuonna näyttäisi siltä, että työnantajat hakevat kesäajaksi alle kolmen kuukauden työsuhteisiin monissa tapauksissa erilaisia ammattilaisia, mutta harkitsevat vaihtoehtona harjoittelijan tai kesätyöntekijän pestaamista. Tämä riippuu etenkin siitä, löytyykö alan ammattilaisia vai ei. Kesätyöntekijälle tämä on mahdollisuus.

Poikkeuksellista saattaa olla kesällä 2020 sekin, että kesätyöpaikkoja voi aueta pitkälle kesään.

Kesätöitä on nyt tarjolla esimerkiksi monenlaisessa myyntityössä kuten kaupoissa, toreilla, kioskeissa ja puhelinmyynnissä. Lisäksi tarjolla on jo jonkin verran kesätöitä kokeille, tarjoilijoille ja muille ravintolatyöntekijöille. Parturi-kampaajia, henkilökohtaisia avustajia ja kotipalvelutyöntekijöitä tarvitaan, samoin kausityöntekijöitä puutarhoissa sekä marja- ja vihannestiloilla. Lähihoitajat ja sairaanhoitajat löytävät kyllä kesäksi työtä. Työmahdollisuuksia on myös rakennus-, siivous- ja varastotyössä, ja kuorma-autonkuljettajille löytyy kesäpaikkoja. Eikä tässä ole lueteltu kaikkia.

Aktiivinen ja avoin asenne kantavat pitkälle

Kesätyöt sekä muut lyhytkestoiset ja työntekijätason tehtävät ovat sellaisia, joissa työvoiman haku toteutetaan joskus hyvin nopeasti. Sen takia työtilanne kannattaa tarkastaa te-palvelut.fi-verkkosivulta ainakin päivittäin. En suosittele tänä kesänä tiukkoja hakurajauksia, vaan kannattaa harkita työtä kuin työtä. Monille opiskelijoille on tärkeää löytää omaan alaan liittyvää kesätyötä. Nuorimpien kesätyötä hakevien ei kannata olla valikoiva.

Kesätöiden haussa kannattaa kokeilla monia kanavia: Sen lisäksi, että käy tiheästi te-palvelut.fi-sivustolla, on tärkeää kysellä kavereilta, tutuilta, sukulaisilta ja entisiltä kesätyönantajilta. Sosiaalinen media on myös rekrytointikanava. Lisäksi kesätyöpaikkoja on tarjolla monissa verkossa toimivissa työnhakupalveluissa. Esimerkiksi Duunitori, Rekrytointi, Kesaduuni, Monster, Oikotie tai Kuntarekry voivat auttaa eteenpäin. Palveluja on lukuisia.

Nuoren ensimmäiset kesätyökokemukset painuvat mieleen ja niistä kerrotaan myös kavereille. Vaikka jotkut tutkijat muuta väittävät, mielestäni mitään ”paskaduuneja” ei ole olemassa. Tai minulla oli kyllä kerran kesätöissä: toimin metsäyhtiöllä kesäapulaisena, ja kerran kuumana kesäpäivänä osui kohdalle yhtiön lomakylän huussien tyhjennys. Kesätyö vaatii myös asennetta. Nykyisessä työssäni koetan selvittää muunlaisia sotkuja.

Hyvää kesän odotusta erityisesti kaikille kesätyötä etsiville!

Heikki Räisänen, tutkimusjohtaja, työ- ja elinkeinoministeriö

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.