TEMatiikkaa-blogi

Yhteistyöllä lisää uusia työpaikkoja

Tuija Oivo Julkaisupäivä 18.4.2016 15.30 Blogit

Huhtikuun kahtena ensimmäisenä viikkona jalkautuvat Suomen ja koko Euroopan työ- ja elinkeinopalvelujen asiantuntijat yrityksiin. Tavoitteena on tehdä tunnetuksi TE-palveluja ja löytää samalla piilotyöpaikkoja. Yhteistyöllä haetaan ratkaisuja työttömyyden nujertamiseksi ja kasvun tukemiseksi niin Suomessa kuin Euroopassakin.

Työnantajakampanjan aikana 4.-15.4.2016 järjestetään TE-toimistoissa yli 50 erilaista tapahtumaa, otetaan yhteyttä tuhansiin yrityksiin ja työnantajiin sekä järjestetään tilaisuuksia yrittäjyydestä kiinnostuneille yhteistyössä alueellisten yrityspalvelujen kanssa eri puolella Suomea. Näistä saadaan toivottavasti onnistuneita avauksia kaivattua kasvua tukemaan. Eurooppalainen työnantajapäivä -kampanjan järjestää Euroopan julkisten työvoimapalvelujen verkosto.

Työnantajapäivän idea on napattu Belgian flaaminkieliseltä työvoimapalvelulta VDAB:lta, jonka kaikki toimistot laitettiin viime vuonna yhtenä päivänä kiinni, kun asiantuntijat jalkautuivat yrityksiin. Kokemukset olivat positiivisia, ja VDAB:n tunnettuus ja maine niin yritysten kuin kansalaistenkin keskuudessa kasvoivat. Yhden päivän aikana otettiin yhteyttä 26 000 yritykseen, joista saatiin tuhansia avauksia.  Niinpä Belgiassa laitetaan tänäkin vuonna toimistot kiinni, ja kaikki työntekijät ylijohtajaa myöten lähtevät yritysvierailuille.

Työnantajapäivän kohderyhmänä ovat varsinkin pienet ja keskisuuret yritykset. Niiden merkitys on keskeinen talouskasvulle, sillä uudet työpaikat syntyvät juuri pk-yrityksiin. TE-palveluilla voidaan tukea monella tapaa näiden yritysten kasvua ja kehitystä, oli sitten kyse työpaikan ilmoittamisesta, työpaikan täyttämisestä, sopivien ehdokkaiden etsimisestä, työntekijöiden kouluttamisesta, kansainvälisistä rekrytointipalveluista tai rekrytointitilaisuuksien järjestämisestä.

TE-palvelut tarjoavat myös neuvontaa, valmennusta, koulutusta ja taloudellista tukea aloittavalle yrittäjälle. Näitä palveluja ei kuitenkaan tunneta riittävästi. Työnantajapäivä tuokin jälleen tarvittavaa näkyvyyttä TE-palveluille, ja se kulkee hyvin viimevuotisen Hyvän tuloksen tekijät -markkinointikampanjan jalanjäljissä.

Työ- ja elinkeinotoimistojen yritysyhteistyöllä voidaan helpottaa kohtaanto- ja rekrytointiongelmia ja etsiä ja tunnistaa potentiaalisia kasvavia ja kansainvälistyviä yrityksiä. Tähän antaa Suomessa hyvän pohjan TEM-konsernin laaja yhteistyö ja Team Finland-toimintamalli, jossa kasvuhakuiset ja kansainvälistymisestä kiinnostuneet yritykset voidaan ohjata TE-toimistoista edelleen sopivalle Team Finland-kumppanille. Yrityskäynneillä on keskeinen merkitys näiden yritysten tunnistamisessa ja palvelutarpeiden kartoittamisessa.

Tänä vuonna kaikilla TE-toimistoilla on tarkoitus kasvattaa yrityskäyntien määrää. Valtakunnallisesti tavoitteena on tehdä jopa 24 000 yrityskäyntiä. Yrityspalvelutoimijoiden välinen kumppanuusyhteistyö on lisäksi keskeisessä asemassa.

Myös hiljakkoin käynnistyneillä hallituksen työnvälityksen kärkihankkeen piloteilla vahvistetaan yritysyhteistyötä ja tuetaan kasvuhakuisia mikro- ja pk-yrityksiä sekä niiden rekrytointikynnyksen madaltamista. Piloteilla ja TE-palveluilla tuetaan myös yrittäjäksi ryhtymistä.

Monenlaista hyvää pöhinää on siis TE-palveluissa meneillään. Eri toimet tukevat toisiaan ja luovat osaltaan kasvua Suomeen.

Tuija Oivo, ylijohtaja, TEM

Muualla verkossa:

Eurooppalainen työnantajapäivä: Kooste TE-toimistojen tapahtumista
European Employers’ Day: Euroopan tason tapahtumat
Työnantajapäivä twitterissä: #employersday ja #enpes2016

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.