Blogg

Bloggar (Blogg)

Livskraft uppstår genom regioners starka sidor och särdrag

Hanna-Maria Urjankangas Publiceringsdatum 20.6.2019 10.29 Blogg

Det värmer en regionutvecklares hjärta när olika regioner och deras utveckling under det senaste året har lyfts fram också i den offentliga debatten. Vi har vaknat upp till konsekvenserna av att befolkningen koncentreras i både växande städer och regioner som förlorar sin befolkning. Att enbart följa befolkningsförändringen ger dock en mycket ensidig bild av regionernas situation. Även i re-gioner med minskande befolkning kan det finnas framgångsrika företag, välmående invånare och möjligheter till förnyelse.

Vad eftersträvar man då med regional utveckling? Att hålla hela landet bebott har inte funnits på agendan sedan lång tid tillbaka – däremot har en balanserad regional utveckling. Tyngdpunkterna i regionutvecklingen lever i tiden eftersom de definieras i det beslut om tyngdpunkten för regionutvecklingen som utarbetas varje regeringsperiod.

Startskottet för beredningen av beslutet är offentliggörandet av regeringsprogrammet. Denna gång finns det tillräckligt med kontaktyta i det 190-sidiga programmet. Under rubriken Ett livskraftigt Finland har man som mål satt upp att framgång ska byggas på regionernas och städernas starka sidor och särdrag. Regeringsprogrammet identifierar metropolområdet, stora städer, landskapens centralorter, regionstäder och glesbygdsområden. Hela Finlands livskraft och mångformighet stärks som ett led i strategin för hållbar tillväxt.

I samband med beslutet om regionutveckling ska ett handlingskoncept för regionutveckling som baserar sig på avtal och partnerskap beredas. Handlingskonceptet är ett paraply som sammanställer mål och åtgärder för regionutvecklingen och ger ramarna för hur finansieringen ska riktas.

 

Hela Finlands livskraft och mångformighet stärks som ett led i strategin för hållbar 

Regeringsprogrammet som siktar på att stärka de olika regionernas livskraft ger möjlighet att lyfta upp till debatt både trycket från urbaniseringen och tematiken om krympande regioner. I debatten är befolkningsutvecklingen bara en variabel, det är mycket väsentligare att till exempel koncentrera sig på att fundera över hur livskraftsstrategin för ett krympande område ser ut.

Stävjande av klimatförändringen, näringslivets förnyelse och innovationer, kunnande, bildning och utbildning i omvälvningen i arbetslivet, tillgänglighet och delaktighet och förebyggande av ojämlikhet är centrala teman med tanke på regionernas livskraft. Det väsentliga är hur dessa innehåll omsätts till vision och åtgärder som beaktar de olika städerna och landsbygden. Vi ser fram emot att inleda denna beredning tillsammans med partnerministerierna, landskapsförbunden, närings-, trafik- och miljöcentralerna, stads-, landsbygds- och skärgårdsaktörerna och övriga intressentgrupper.   

Beslutet om regionutveckling är regeringens viljeförklaring men tyngdpunkterna tolkas och genomförs även i landskapsförbunden som har ansvarar för utvecklingen av sin region.

Det är möjligt att delta i beredningen vid de workshoppar som ordnas under hösten och under re-gionutvecklingsdagarna i Seinäjoki den 8–9 oktober. Ett utkast av beslutet sänds ut på öppen remiss under senhösten. Statsrådet godkänner tyngdpunkterna för regionutvecklingen i slutet av 2019.

En diskussion om ämnet förs på Twitter med hashtaggen #alke2020. Välkommen att utmana!

Läs mer tem.fi/aluekehittamispaatos

Hanna-Maria Urjankangas, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet

Kommentera

Ange din kommentar här.