Sju projekt för solcellsparker har beviljats stöd från Luxemburg för sammanlagt 27,5 miljoner euro

13.6.2024 14.58
ANM
Solpaneler på ängen
Sju projekt för solcellsparker i Finland har beviljats sammanlagt 27,5 miljoner euro via EU:s mekanism för finansiering av förnybar energi (RENEWFM). Via mekanismen utökar Finland solkraften med hjälp av finansieringen från Luxemburg. Arrangemanget förbättrar förutsättningarna för en mångsidigare produktion av förnybar energi i Finland samtidigt som det främjar Luxemburgs nationella mål för förnybar energi.

Remissbehandlingen av regeln om tre månaders arbetslöshet inleds: i propositionen görs i förhållande till regeringsprogrammet undantag för specialsakkunniga och personer som arbetat i Finland i över två år

13.6.2024 9.57
ANM
Regeringen har som mål att i högre grad än för närvarande förbinda uppehållstillstånd som grundar sig på arbete med arbete och effektivisera övervakningen av dem. Samtidigt ökas möjligheterna för dem som arbetar i Finland med uppehållstillstånd för arbetstagare att hitta nytt arbete inom branscher med brist på arbetskraft. Regeringens proposition är på remiss 13.6–16.8.2024.

Välmående och kunniga människor har en nyckelposition när det gäller att öka produktivitetstillväxten

13.6.2024 9.24
ANM
Kuvassa on työministeri Arto Satonen.
De finländska arbetsplatserna har goda möjligheter att öka produktiviteten. De anställda är mycket kunniga och välbefinnandet i arbetet på lång sikt har tydligt förbättrats, skriver arbetsminister Arto Satonen i sin kolumn.

En utredare som utvärderat läget för och utvecklingsbehoven i försörjningsberedskapssamarbetet mellan den offentliga och den privata sektorn överlämnade sin rapport

12.6.2024 13.46
ANM
Kim Mattsson på bilden
Generalmajor (res) Kim Mattsson, utredare av försörjningsberedskapssamarbetet, överlämnade sin rapport till arbets- och näringsministeriet och Försörjningsberedskapscentralen den 12 juni 2024. Arbets- och näringsministeriet och Försörjningsberedskapscentralen tillsatte i slutet av februari en utredare för att bedöma vilken betydelse den samarbetsmodell som under ledning av Försörjningsberedskapscentralen bedrivs mellan den offentliga och den privata sektorn har i det finländska försörjningsberedskapssystemet och i den förändrade omvärlden.

Minister Satonen: Projektet Destination Earth öppnar helt nya samarbetsmöjligheter mellan universitet och företag

10.6.2024 15.02
ANM
”Projektet Destination Earth, som nu inleds, är ett utmärkt exempel på möjligheterna med digital modellering. Klimatmodellen är ett verkligt genombrott när det gäller exakthet, lokala detaljer och interaktion”, konstaterade arbetsminister Arto Satonen vid invigningen av Europeiska kommissionens flaggskeppsinitiativ för hållbar utveckling Destination Earth i Kajana den 10 juni 2024.

Faktum

I slutet av april 2024 fanns det sammanlagt  92 300 långtidsarbetslösa.

 

 

Se även

Arbets- och näringstjänsterna 2024

Arbets- och näringstjänsterna 2024

Organiseringsansvaret för arbets- och näringstjänsterna överförs till kommunerna den 1 januari 2025. Målet med reformen är en servicestruktur som på bästa möjliga sätt främjar snabb sysselsättning.

Reformens webbsidor

Informationstjänst för företagsstöd

Informationstjänst för företagsstöd

Den offentliga informationstjänsten för företagsstöd innehåller uppgifter om beviljade och utbetalda stöd enligt FO-nummer. Syftet är att effektivisera transparensen i och uppföljningen av företagsstöden samt att ge information om hur stöden fördelas och utvecklas.

Informationstjänst för företagsstöd

Finlands program för hållbar tillväxt

Finlands program för hållbar tillväxt

Programmet främjar konkurrenskraft, investeringar, en höjning av kompetensnivån samt forskning, utveckling och innovation. På vår webbplats finns information om finansieringsobjekten inom arbets- och näringsministeriets förvaltningsområde, bl.a. om ansökningsomgångar som riktar sig till företag.

Programmet för hållbar tillväxt i arbets- och näringsministeriet

Ministeriet

Ministeriet

Ministeriet

Arbets - och näringsministeriet skapar förutsättningar för en ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar tillväxt. Den uppstår av kunniga människor på högkvalitativa arbetsplatser, produktivitetstillväxt och ökad sysselsättning.

Information om ministeriets uppgifter och målsättningar

Koncernens ämbetsverk, bolag och fonder

Koncernens ämbetsverk, bolag och fonder

ANM-koncernen omfattar sju ämbetsverk, 15 NTM-centraler, 15 arbets- och näringsbyråer, sex bolag och tre fonder. Inom hela förvaltningsområdet finns ca 8 000 anställda.

Läs mera

Ministrarna

Arto Satonen
Arto Satonen
Arbetsminister
Wille Rydman
Wille Rydman
Näringsminister
Kai Mykkänen
Kai Mykkänen
Miljö- och klimatminister
Mari Rantanen
Mari Rantanen
Inrikesminister
Anna-Kaisa Ikonen
Anna-Kaisa Ikonen
Kommun- och regionminister