EU:n kriisinsietokyky ja strategiset riippuvuudet keskustelussa kilpailukykyministerien tapaamisessa
Sisämarkkinoista ja teollisuuspolitiikasta vastaavat ministerit kokoontuvat EU-puheenjohtajamaa Ranskan johdolla keskustelemaan EU:n toimenpiteistä unionin kriisinsietokyvyn kehittämiseksi.
Sisämarkkinoista ja teollisuuspolitiikasta vastaavat ministerit tapaavat Ranskan Lensissä 31.1.–1.2.2022. Ministerien keskusteluaiheina ovat muun muassa EU:n toimenpiteet strategisten riippuvuuksien vähentämiseksi sekä kriittisiin materiaaleihin liittyvät haasteet. Suomea kokouksessa edustaa elinkeinoministeri Mika Lintilä.
Suomelle on tärkeää, että raaka-ainehuoltoa tarkastellaan osana vihreää siirtymää. Lisäksi Suomi painottaa kestävien biotalousratkaisujen nostamista osaksi EU:n strategisia työkaluja.
”Biotalous, kiertotalous ja uudet innovaatiot ovat ratkaisevassa roolissa teollisuuden siirtymässä kohti hiilineutraalia taloutta. Esimerkiksi uudet biopohjaiset vaihtoehdot ovat avainasemassa raaka-aineisiin liittyvien haasteiden ratkaisussa ja tämä tulisi tunnistaa myös EU:n tasolla nykyistä laajemmin”, elinkeinoministeri Lintilä sanoo.
EU tarkastelee säännöllisin väliajoin unionin strategisia riippuvuuksia ja seuraa niihin liittyviä riskejä. Koronapandemia on tehnyt aiempaa näkyvämmäksi, että EU:n tulee vahvistaa kriisinsietokykyään ja turvata paremmin tiettyjen kriittisten raaka-aineiden ja tarvikkeiden, esimerkiksi lääkkeiden ja suojavarusteiden, saanti.
Kriisinsietokyvyn kehittämistä tulee tarkastella laajana kokonaisuutena, jossa on huomioitava myös talouden uudistuminen ja tasapuolisten toimintaolosuhteiden turvaaminen EU:n markkinoilla. Tehokkaasti toimivat sisämarkkinat sekä avoin ja sääntöpohjainen kauppapolitiikka ovat tärkeässä roolissa huoltovarmuuden turvaamiseksi.
EU:n epävirallisissa kokouksissa ministerit keskustelevat ajankohtaisista aiheista, mutta niissä ei tehdä päätöksiä.
Lisätiedot:
erityisasiantuntija Taru Löyttymäki, TEM, p. 029 504 7177
elinkeinoministerin virkamiesavustaja (EU- ja kv. asiat) Leila Vilhunen, TEM, p. 0295 047 120