Sidosryhmätilaisuus EU:n tekoälyasetuksesta ja sen toimeenpanosta Suomessa

Keskiviikko 11.9.2024 klo 9.00 –  10.30

työ- ja elinkeinoministeriö

Työ- ja elinkeinoministeriö järjestää keskiviikkona 11.9.2024 klo 9-10.30 etänä avoimen sidosryhmätilaisuuden EU:n tekoälyasetuksesta ja sen toimeenpanosta Suomessa. Tilaisuudessa voi esittää myös kysymyksiä ja lyhyitä kommentteja.

Ohjelma

   9.00         Tilaisuuden avaus ja johdanto
                   Viestintäjohtaja Matti Hirvola

   9.10         EU:n tekoälyasetus ja sen toimeenpano
                   Johtava asiantuntija Maria Hauptmann, TEM

   9.30         Kansallisen toimeenpanon tehtävät
                   Hallitusneuvos Nathalie Dahl, TEM

   9.50         Jatkoaskeleet erityisesti kansallisesti
                   Lainsäädäntöjohtaja Sami Kivivasara, TEM

10.00          Kysymyksiä ja keskustelua

10.30          Tilaisuus päättyy

Voit ilmoittautua tilaisuuteen tästä linkistä. Ilmoittautuminen viimeistään ma 9.9.

Ilmoittautuneille lähetetään Teams-linkki osallistumista varten ennen tapahtumaa. Voit esittää myös kysymyksiä etukäteen ilmoittautumisen yhteydessä. Tilaisuutta ei nauhoiteta.

Tervetuloa!

Työ- ja elinkeinoministeriö
 

Taustaa

EU:n tekoälyasetus astui voimaan 1.8.2024 (ks. myös komission sivu asetuksesta ja https://artificialintelligenceact.eu). Asetuksen tarkoituksena on varmistaa, että EU:n alueella markkinoille tuotavat ja käyttöönotettavat tekoälyjärjestelmät eivät vaaranna ihmisten terveyttä, turvallisuutta tai perusoikeuksia. Asetuksessa säädellään tekoälyjärjestelmiä niiden aiheuttamien riskien perusteella laajasti eri sektoreilla. Erittäin haitalliset tekoälyn käyttötavat kielletään ja tietyille korkeariskiseksi luokiteltaville tekoälyjärjestelmille asetetaan tiukennettuja vaatimuksia. Myös yleiskäyttöisille tekoälymalleille, kuten generatiivisen tekoälyn kielimalleille, asetetaan vaatimuksia. Asetus koskee eri rooleissa olevia toimijoita, mm. tekoälyjärjestelmien tarjoajia ja niiden käyttöönottajia. Asetukseen sisältyy eri siirtymäaikoja, mutta pääsääntöisesti sitä aletaan soveltaa 24 kuukautta sen voimaan astumisen jälkeen. Suomessa asetuksen kansallista toimeenpanoa varten on perustettu työryhmä. Työryhmä valmistelee tarvittavista lakimuutoksista hallituksen esityksen, joka tulee lausuntokierrokselle alustavasti lokakuussa.