Save the date: Sidosryhmätilaisuus EU:n tekoälyasetuksesta ja sen toimeenpanosta Suomessa sekä kuuleminen yleiskäyttöisten tekoälymallien käytännesäännöistä

Keskiviikko 11.9.2024 klo 9.00 –  10.30

työ- ja elinkeinoministeriö

Työ- ja elinkeinoministeriö järjestää keskiviikkona 11.9.2024 klo 9-10.30 etänä avoimen sidosryhmätilaisuuden EU:n tekoälyasetuksesta ja sen toimeenpanosta Suomessa. Tilaisuudessa voi esittää myös kysymyksiä ja kommentteja. Varsinainen kutsu ja tilaisuuden tarkempi sisältö julkaistaan lähempänä tilaisuutta.

Samalla haluamme tiedottaa tekoälyasetukseen liittyvästä kuulemisesta. Komissio on käynnistänyt kuulemisen yleiskäyttöisten tekoälymallien käytännesäännöistä sekä näiden valmisteluprosessiin osallistumisesta 09/2024-04/2025. Tämä on keskeistä työtä tällaisia malleja (kuten kielimalleja) laativille toimijoille. Kuulemiseen liittyvän kyselyn määräaika on 10.9.2024 ja kysely on jaettu kolmeen osaan:

•    Yleiskäyttöiset tekoälymallit: avoimuutta ja tekijänoikeuksia koskevat säännökset
•    Yleiskäyttöiset tekoälymallit, joihin liittyy järjestelmäriski: riskien taksonomia, arviointi ja lieventäminen
•    Yleiskäyttöisiä tekoälymalleja koskevien käytännesääntöjen tarkistaminen ja seuranta

Kuulemisen tuloksena syntyy ensimmäinen luonnos käytännesäännöistä. Kuuleminen vaikuttaa myös siihen, miten mallien koulutusdatan sisällöstä raportoidaan. Kannustamme vastaamaan kuulemiseen!

Taustaa

EU:n tekoälyasetus astui voimaan 1.8.2024. (ks. myös https://artificialintelligenceact.eu/). Asetuksen tarkoituksena on varmistaa, että EU:n alueella markkinoille tuotavat ja käyttöönotettavat tekoälyjärjestelmät eivät vaaranna ihmisten terveyttä, turvallisuutta tai perusoikeuksia. Asetuksessa säädellään tekoälyjärjestelmiä niiden aiheuttamien riskien perusteella laajasti eri sektoreilla. Erittäin haitalliset tekoälyn käyttötavat kielletään ja tietyille korkeariskiseksi luokiteltaville tekoälyjärjestelmille asetetaan tiukennettuja vaatimuksia. Asetus koskee eri rooleissa olevia toimijoita mm. tekoälyjärjestelmien tarjoajia ja niiden käyttöönottajia. Asetukseen sisältyy eri siirtymäaikoja, mutta pääsääntöisesti sitä aletaan soveltaa 24 kuukautta sen voimaan astumisen jälkeen. Suomessa asetuksen kansallista toimeenpanoa varten on perustettu työryhmä. Työryhmä valmistelee tarvittavista lakimuutoksista hallituksen esityksen, joka tulee lausuntokierrokselle myöhemmin syksyllä.