En ändring av förordningen medför att plockningen av vilda bär övergår till ett anställningsförhållande – ställningen för utländska arbetstagare har förbättrats genom flera lagändringar
Arbets- och näringsministeriet har berett en ändring av förordningen om säsongsarbete, som innebär att plockning av naturprodukter ska leda till ett anställningsförhållande. Ministeriet har också lämnat riksdagen utredningar om lagar som syftar till att bekämpa utnyttjande av utländska arbetstagare. Ändringarna i säsongsarbetslagen, lagen om den rättsliga ställningen för utlänningar som plockar naturprodukter och utlänningslagen bedöms ha förbättrat arbetstagarnas ställning, även om det på grund av den korta tillämpningstiden ännu är svårt att bedöma konsekvenserna.
Lagen om den rättsliga ställningen för utlänningar som plockar naturprodukter, det vill säga den s.k. bärlagen, trädde i kraft i juni 2021. Syftet med lagen är att förbättra bärplockarnas ställning och ta in bärföretagens skyldigheter på lagnivå. Riksdagen förutsatte när den stiftade lagen att regeringen ska följa effekten av lagen och lämna en rapport om saken till arbetslivs- och jämställdhetsutskottet före utgången av 2022.
Enligt remissvaren för utredningen har bärlagen förtydligat plockarnas ställning och således varit en förbättring jämfört med det avsiktsförklaringsförfarande som föregick den. Missförhållandena har dock inte helt undanröjts, vilket även polisens pågående undersökningar om människohandel visar.
Plockaren och företaget ska stå i anställningsförhållande
Arbets- och näringsministeriet har berett en ändring av förordningen om säsongsarbete, enligt vilken de som plockar naturprodukter ska övergå till tillämpningsområdet för lagen om villkor för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse för säsongsanställning (nedan säsongsarbetslagen). Detta innebär att det i fortsättningen krävs ett anställningsförhållande mellan plockaren och företaget för inresan.
En ändring av plockningen av naturprodukter till säsongsarbete bereddes redan i våras, eftersom Thailand upprepade gånger har krävt att plockningen ska ske i anställningsförhållande. Ändringen genomfördes emellertid inte då eftersom Thailand drog tillbaka sitt krav och det fanns mycket lite tid kvar fram till början av skördesäsongen.
Nu är det möjligt att göra ändringen när både myndigheter och företag har mer tid att förbereda sig i frågan. De allvarliga brottsmisstankar som uppdagades under hösten visar att bärplockningen i sin nuvarande form är förenad med betydande risker för plockaren, vilket också är en viktig orsak att övergå till anställningsförhållanden.
Remissförfarandet pågår till början av februari
Arbets- och näringsministeriet hör nu intressentgrupper i anslutning till förordningsändringen. Intressentgrupperna kan lämna sina utlåtanden till och med den 2 februari 2023. Beredningen av ändringen fortsätter utifrån den respons som ges i remissvaren.
Lagändringarna har stärkt ställningen för utländsk arbetskraft
Utöver den utredning som hänför sig till bärlagen har arbets- och näringsministeriet också berett två andra utredningar för riksdagens arbetslivs- och jämställdhetsutskott på det sätt som riksdagen förutsätter i sina svar. Utredningarna gäller de ändringar som gjorts i säsongsarbetslagen och utlänningslagen. Syftet med ändringarna är bl.a. att förbättra ställningen för offer för utnyttjande.
Hösten 2022 ordnades ett remissförfarande för att utarbeta utredningar och bedöma lagarnas genomslagskraft. Enligt utlåtandena har också dessa lagändringar stärkt ställningen för den utländska arbetskraften, även om det är svårt att exakt bedöma effekterna eftersom ändringarna har varit i kraft endast en kort tid.
Behovet av fortsatta åtgärder bedöms utifrån utredningarna
Regeringen har under denna regeringsperiod målmedvetet arbetat för att bekämpa utnyttjande av utländsk arbetskraft. Under våren färdigställs ännu en övergripande strategi mot utnyttjande, där slutsatserna av de utredningar som nu lämnats beaktas vid planeringen av fortsatta åtgärder.
Ytterligare information:
Plockare av vilda bär: Sonja Hämäläinen, migrationsdirektör, tfn 029 504 7112
Utredningar till riksdagen: Nea Brandt, specialsakkunnig, tfn 029 504 7239