TEMatiikkaa-blogi

Maakunta- ja kasvupalvelu-uudistuksia jatketaan täysillä, lisäaika hyödynnetään valmistelussa

Jari Gustafsson Julkaisupäivä 31.8.2017 11.52 Blogit

Hallitus päätti heinäkuun alussa jatkaa sote- ja maakuntauudistusta siten, että uudistus tulee voimaan 1.1.2020. Alkuperäinen aikataulu siirtyy vuodella eteenpäin. Muutokset koskevat myös maakuntien kasvupalveluita.

Päätös oli hyvä ja viisas. Käytännössä mahdottomasta aikataulusta tuli kiireinen. Uusi aikataulu antaa tilaa sekä toimintojen että lakien parempaan valmisteluun ja mahdollistaa sen, että valmistelua voidaan viedä eteenpäin selkeämpinä kokonaisuuksina. Mutta pysähtymiseen ei ole varaa.

Tällä hetkellä TEM:n lakipaketista tehdään huolellista perustuslakianalyysia yhteistyössä sote-valmistelijoiden kanssa. Näillä näkymin kasvupalvelun esityksiä ei laiteta uudelle lausuntokierrokselle, koska muutokset ovat jäämässä niin pieniksi. Sidosryhmille järjestetään kuitenkin kuulemistilaisuus ennen lain viimeistelyä ja sen lähettämistä lainsäädännön arviointineuvostolle. Aluekehittämisjärjestelmään ja kasvupalveluihin liittyvät lait annetaan uuden aikataulun mukaan eduskunnalle yhtä aikaa kuin sote-valinnanvapauden ja muiden maakuntatehtävien lait, maaliskuussa 2018.

Tulevat vuodet ennen uudistusta hyödynnetään tehokkaasti markkinavuoropuheluun ja nykyistä laajempiin hankkeisiin yksityisten palveluntuottajien kanssa. Markkinarajapinta on tärkeää pitää aktiivisena ja opetella järjestäjän ja tuottajan ”yhteiseloa”. Lisävuosi helpottaa kasvupalvelun kilpailullisen tuottamismallin käyttöönottoa maakuntien toiminnan käynnistyessä 2020.

Alueelliset työllisyyskokeilut viedään loppuun alkuperäisessä aikataulussaan. Ne päättyvät vuoden 2018 lopussa. Vuosi 2019 käytetään kokeilujen arviointiin ja niistä saatujen kokemusten siirtämiseen maakuntamallin valmisteluun.

Aikataulu antaa myös maakunnille aikaa valmistella suurta uudistusta paremmin ja monipuolisemmin. En hetkeäkään usko, että valmistelussa tippuisivat nyt hanskat maahan lisävuoden takia. Päinvastoin, ministeriöissä ja maakunnissa työtä jatketaan täydellä teholla. Valtioneuvoston ja alueiden vuorovaikutteinen valmistelutyö jatkuu ja nykyisten virastojen toiminta- ja palvelukyky varmistetaan.

Jari Gustafsson, kansliapäällikkö, TEM

Jari Gustafsson aluehallintouudistus

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.