Uusiutuva ja puhdas energia

Kansainvälinen uusiutuvan energian järjestö IRENA

International Renewable Energy Agency IRENA on hallitustenvälinen uusiutuvan energian edistämiseen keskittyvä järjestö, joka on perustettu vuonna 2009. Suomi liittyi jäseneksi vuonna 2011. IRENAn pääkonttori on Abu Dhabissa Yhdistyneissä arabiemiraattikunnissa. Lisäksi sillä on innovaatio- ja teknologiakeskus Bonnissa Saksassa.

Lisätietoja: Kati Veijonen

CEM ja Mission Innovation

Suomi on mukana puhtaan energian kansainvälisessä yhteistyössä (Clean Energy Ministerial eli CEM) ja sen rinnalle syntyneessä Mission Innovation -aloitteessa (MI). Näissä foorumeissa ovat mukana käytännössä kaikki G20-maat ja neljä Pohjoismaata.

CEM:ssä on puhtaan energian alueelta useita yhteistyöaloitteita, joihin osallistumisesta ja panostuksesta kukin maa päättää oman kiinnostuksensa pohjalta. Aikaisemmin USA:n energiaministeriön rahoittama sihteeristö toimii nykyisin IEA:n yhteydessä ja sen toimintaa rahoittavat CEM-valtiot.

Mission Innovation (MI) on Pariisin ilmastoneuvottelujen yhteydessä joulukuussa 2015 julkistettu kansainvälinen aloite, jonka tarkoituksena on lisätä ympäristöystävällisen energian innovaatioita ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja puhtaiden energialähteiden turvaamiseksi. Suomi liittyi mukaan syyskuussa 2016. 

MI:n Challenge:t (MIC) kattavat innovaatioyhteistyön seitsemällä alueella, mm. älykkäät verkot, kestävät biopolttoaineet sekä edullinen rakennusten lämmitys ja jäähdytys.

Lisätietoja: Timo Ritonummi