TEMatiikkaa-blogi

Blogit

Kestävän kasvun ministeriö maakuntauudistuksen vauhdittajana

Jari Lindström Olli Rehn Julkaisupäivä 1.9.2016 8.15 Blogit

Työ- ja elinkeinoministeriö on ennen kaikkea kestävän kasvun ministeriö. Meidän tehtävänämme on suunnata Suomen ja suomalaisten voimavarat kasvuasentoon – työllisyyden, investointien ja yrittäjyyden edistämiseen.

Hallituksen käynnistämässä maakuntauudistuksessa on kyse paitsi historiallisesta hallintohimmeleiden purkamisesta, myös alueellisen kasvun ja elinvoiman mahdollistamisesta. Siksi ei ole yhdentekevää, miten tulevien itsehallintoalueiden tehtävät järjestetään.

Hallituksen viimekeväisen linjauksen kirjain ja henki edellyttää, että tulevilla maakunnilla ja vaaleilla valituilla maakuntapäättäjillä on aitoa itsemääräämisvaltaa. Toisin sanoen päätöksenteko on vietävä lähelle heitä, joita päätökset koskevat.

Tämä on toiminut TEM:n valmistelun ohjenuorana. Nykyisten ELY-keskusten, TE-toimistojen ja maakuntien liittojen tehtävät siirtyvätkin lähes kokonaisuudessaan tuleville itsehallintoalueille. Yritys- ja työllisyyspalvelut yhdistetään uudeksi kasvupalveluksi, joka toteutetaan sotesta tutulla tilaaja-tuottajamallilla.

Maakuntien vastuulle siirtyy kasvupalveluiden järjestämisen ohella myös yritysten kansainvälistymisen tukeminen. Jokaiseen maakuntaan tulee yritysasioita tunteva Team Finland -koordinaattori. Päätösvaltaa seuraa vastuu huolehtia oman alueen yritysten kasvun ja kansainvälistymisen edellytyksistä. Tekesin valtakunnalliset palvelut uudistetaan niin ikään varmistamaan sujuva yhteistoiminta maakunnallisten kasvupalvelujen kanssa.  Yrityksille on taattava sujuva reitti maakunnista maailmalle ja maailmalta maakuntiin.

Myös EU:n rakennerahastotoiminta järjestetään uuteen maakuntamalliin sopivaksi siten, että kukin alue voisi jatkossa päättää omista rakennerahastohankkeistaan. Lähtökohtaisesti välittävän toimielimen tehtäviä hoidettaisiin jokaisessa 18 maakunnassa. Maakunnat voivat toki halutessaan jatkossakin sopia yhteistyöstä resurssien tehokkaaksi hyödyntämiseksi.

TEM:n näkökulmasta maakuntauudistuksessa, kuten kasvun politiikassa laajemminkin, lähtökohtana on oltava kansalaisten ja yritysten parempi palveleminen. 

Elinkeinoministeri Olli Rehn
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.