Kolumnit

OECD:n tutkimus- ja innovaatiokatsaus 2023: kestävyyssiirtymien nopeuttaminen vaatii strategista älykkyyttä ja suuntaavaa politiikkaa

23.5.2023 11.24
Kirsti Vilen
OECD julkaisi maaliskuussa katsauksen tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehityssuunnista, joka keskittyy ilmastomuutoksen, kasvavien geopoliittisten jännitteiden, covid-19 pandemian ja Venäjän hyökkäyssodan lyhyen ja pitkän aikavälin vaikutusten arviointiin. Monipuolisen analyysin lisäksi raportti  sisältää suosituksia jäsenmaille tutkimus- ja innovaatiopolitiikan kehittämiseen. 

Maailma muuttuu, Suomen on asemoitava itsensä uudelleen myös kansainvälisessä TKI-yhteistyössä

12.5.2023 11.42
Ilona Lundström
Valtiojohtoisuus on tehnyt globaalin paluun teknologia- ja innovaatiopolitiikaan. Arvoketjut katkeilivat jo koronan aikaan, ja nyt käynnissä oleva Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa sekä kiihtynyt taloudellinen ja teknologinen suurvaltakilpailu Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä haastavat myös Suomen. Teknologiablokkeja rakennetaan kovaa vauhtia valtavin panostuksin.

Testaa, miten yrityksesi pärjää muuttuvilla työmarkkinoilla

2.5.2023 14.43
Liisa Larja
Nykypäivän työmarkkinoilla yritysten täytyy pystyä houkuttelemaan työvoimaa ja rakentamaan työntekijöidensä osaamista, kirjoittaa erityisasiantuntija Liisa Larja.

15 erilaista työllisyyspolitiikkaa yhdessä maassa

26.4.2023 8.09
Elina Pylkkänen
Elina Pylkkänen
Suomessa on 15 ELY-aluetta, jotka jakavat huolen osaavan työvoiman saatavuudesta. Maakuntien elinkeino- ja väestörakenne kuitenkin eroavat toisistaan. Miksei työllisyys-, elinkeino- ja koulutuspolitiikkaa tehtäisi aluekohtaisesti, kysyy alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen kolumnissaan.

Suomen suunta löytyi

6.4.2023 14.48
Työmarkkinakeskusjärjestöt julkaisivat Suomen suunta -hankkeen teesit Säätytalolla maanantaina 27.3.2023. Akavan, EK:n, KT:n, SAK:n ja STTK:n johtajat esittivät 75 politiikkasuositusta, joilla Suomen talouden tuottavuuskasvu vauhdittuisi ja osaavan työvoiman saatavuus turvattaisiin.

Hätätoimet ja markkinat kantoivat yli talven, mutta energiakriisi ei ole kokonaan ohi

4.4.2023 10.00
Venäjä ei saanut Eurooppaa polvilleen energiasodalla, jonka se käynnisti rajoittamalla kaasukauppaa jo puoli vuotta ennen sotilaallista hyökkäystä Ukrainaan. Suurimmat haasteet liittyvät silti jatkossakin kaasun riittävyyteen. Kaasutilanne heijastuu sähkömarkkinoille, jotka ovat laajalti rauhoittumassa. Suomessa on tarpeen huolehtia erityisesti lämpöpolttoaineiden saatavuudesta. Hyvä uutinen on, että energiakriisi ei ole hidastanut puhdasta siirtymää ja inflaatiopainekin hellittää vähitellen.

Työpaikkoja on ajateltava oppimisympäristöinä

24.3.2023 11.10
Johtava asiantuntija Maija Lyly-Yrjänäinen
Maija Lyly-Yrjänäinen
Työelämän pitkän aikavälin trendit näyttävät, että työpaikoilla ilmapiiri on muuttunut avoimemmaksi ja kannustavammaksi. Palkansaajien mielestä työpaikoilla suhtaudutaan suurelta osin myönteisesti kokeilemiseen ja osaamisen kehittämiseen.

Haussa osaavaa työvoimaa, mutta mistä?

21.3.2023 8.12
Elina Pylkkänen
Tarve työperäiselle maahanmuutolle on kasvanut viime vuosina, mutta Suomessa on myös jo valmiiksi paljon hyödyntämätöntä työvoimapotentiaalia. Molempia tarvitaan talouden vahvistamiseksi, alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen kirjoittaa.

EU:n sisämarkkinoista ja kilpailukyvystä tulee pitää huolta jatkossakin

17.3.2023 13.49
Työministeri Tuula Haatainen
Sisämarkkinoiden syventäminen on EU:n kasvun sekä tuottavuuden vahvistamisen kulmakivi. Sisämarkkinoiden toimivuus ja EU:n kilpailukyky tulee varmistaa myös tulevaisuudessa, työministeri Tuula Haatainen kirjoittaa.

Työriitalain uudistuksessa täsmennetään sovitteluun tulijoiden velvoitteita

7.3.2023 9.14
Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara
Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara
Vuonna 1962 säädetty työriitalaki on pääosin edelleen hyvin toimiva. Lakia on uudistettu aika ajoin ja viimeisin uudistus tuli voimaan 1.3.2023. Uusiin elementteihin kuuluvat muun muassa vapaaehtoisen sovittelun mahdollisuuksien laajentaminen sekä täsmennykset sovitteluun tulevien osapuolten velvollisuuksiin.

Epätyypilliset työsuhteet ovat yhä tyypillisempiä

21.2.2023 8.11
Elina Pylkkänen
Osa-aikaiset ja määräaikaiset työsuhteet houkuttelevat työntekijöitä. Seuraavan hallituksen tulisi asettaa työllisyystavoitteensa kuvaamaan myös tuotannon kasvua laajemmin, kirjoittaa alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen.

Työkanava tuo työllisyyspolitiikkaan uuden keinon työllistää osatyökykyisiä henkilöitä

7.2.2023 9.07
Työministeri Tuula Haatainen.
Yksi tämän hallituskauden tärkeimmistä tavoitteista on ollut saada osatyökykyisiä, vammaisia ja muita vaikeasti työllistyviä työmarkkinoille. Osatyökykyisillä ja vammaisilla henkilöillä on oltava mahdollisuus tehdä työtä ja rakentaa yhteiskuntaa kykyjensä mukaan.

EU panostaa nyt standardointiin – tavoitteena vahvistaa kilpailukykyä, sisämarkkinoita ja vihreää siirtymää

6.2.2023 10.43
Yhteisesti sovitut standardit lisäävät tuotteiden ja palveluiden laatua, turvallisuutta ja yhteensopivuutta. Vaikka arjessamme tuotteiden ja palveluiden standardit voivat tuntua itsestäänselvyyksiltä, standardoinnin rooli EU:n kilpailukyvyn vahvistamisessa kasvaa.

Uudistu tai tuhoudu – talouskasvu edellyttää valintoja

27.1.2023 8.11
Suomen talouden ja työllisyyden tilannekuva näyttää ristiriitaiselta. Talouskasvun on ennustettu pysähtyvän tai jopa kääntyvän negatiiviseksi tänä vuonna. Tuoreimmissa toteutumatiedoissa ei ilmiselvää käännettä alaspäin näy, mutta kasvun hidastumista kylläkin. Valtaisia investointihankkeita rummutetaan eri puolilla Suomea, mutta samaan aikaan tunnetut suuryritykset ovat tiedottaneet laajoista muutosneuvotteluista. Kokonaistilanne on hämmentävän epävarma.

Energiasodan välitilinpäätös

30.12.2022 10.51
Riku Huttunen
Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa, mutta Eurooppaan kohdistuvan energiasodan eri muodoissaan se aloitti jo syksyllä 2021. Energian niukkuus, hintojen nousu ja muut vaikeudet ovat osa laaja-alaista vaikuttamista. Nyt mitataan yhteiskuntien kestävyyttä, kirjoittaa TEM:n energiaosaston päällikkö Riku Huttunen kolumnissaan.

Avoimien työpaikkojen määrä on lyönyt ennätyksiä, mutta muutosta on ilmassa

20.12.2022 8.14
Avoimien työpaikkojen määrä on vähenemään päin. Tarjolla on edelleen kokoaikaisia ja pitkäkestoisia avoimia työpaikkoja, vaikka näissäkin on selkeää laskutrendiä. Joitakin huolestuttavia havaintoja marraskuun työllisyyskatsauksessamme on, mutta vielä ei ole aihetta paniikkiin.

Yhteisötalouden toimijat voivat tukea digivihreää siirtymää – aloitteiden aika on nyt

14.12.2022 9.11
Työmarkkinaneuvos Tuija Oivo
EU:n komissio kannustaa yhteisötalouden toimijoita ja sidosryhmiä osallistumaan digivihreän siirtymän toteuttamiseen. Myös suomalaiset toimijat voivat nyt tehdä aloitteita tai lupauksia, jotka vievät asiaa eteenpäin. Aikaa aloitteiden tekoon on helmikuun loppuun asti.

EU-jäsenmaat yhteisymmärrykseen tekoälyasetuksesta − mitä se käytännössä tarkoittaa?

9.12.2022 14.36
Kristine Alanko ja Maria Hauptmann
EU:n televiestintäneuvostossa hyväksyttiin yleisnäkemys komission tekoälyasetusehdotuksesta 6.12.2022. EU-jäsenmaiden saavutettua yhteisymmärrys aiheesta neuvostossa, neuvottelut jatkuvat seuraavaksi Euroopan parlamentin kanssa Ruotsin EU-puheenjohtajuuskaudella keväällä 2023. Asetuksen lopullinen muoto saattaa vielä neuvotteluissa elää, mutta mistä tekoälyasetuksessa ylipäätään on kyse ja miten se vaikuttaa esimerkiksi suomalaisiin yrityksiin?

Mikä ihmeen kohtaanto?

7.12.2022 9.11
Tutkimusjohtaja Heikki Räisänen
Työmarkkinoilla puhutaan usein kohtaannosta. Mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Ja millainen se kohtaantotilanne sitten on? Työmarkkinoiden kohtaannolla tarkoitetaan työvoiman kysynnän ja tarjonnan yhteensopivuutta.

Itäisen Suomen suuntaa visioidaan yhdessä – rohkeat ideat tervetulleita

28.11.2022 13.17
Elinkeinoministeri Mika Lintilä
Elinkeinoministeri Mika Lintilä
Vain sellainen Suomi, jonka voimavarat ovat kauttaaltaan käytössä, on turvallinen, elinvoimainen ja kilpailukykyinen Suomi, kirjoittaa elinkeinoministeri Mika Lintilä kolumnissaan.
— 20 Merkintöjä per sivu
Näytetään tulokset 21 - 40 / 83