Kolumnit

Työriitalain uudistuksessa täsmennetään sovitteluun tulijoiden velvoitteita

7.3.2023 9.14
Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara
Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara
Vuonna 1962 säädetty työriitalaki on pääosin edelleen hyvin toimiva. Lakia on uudistettu aika ajoin ja viimeisin uudistus tuli voimaan 1.3.2023. Uusiin elementteihin kuuluvat muun muassa vapaaehtoisen sovittelun mahdollisuuksien laajentaminen sekä täsmennykset sovitteluun tulevien osapuolten velvollisuuksiin.

Epätyypilliset työsuhteet ovat yhä tyypillisempiä

21.2.2023 8.11
Elina Pylkkänen
Osa-aikaiset ja määräaikaiset työsuhteet houkuttelevat työntekijöitä. Seuraavan hallituksen tulisi asettaa työllisyystavoitteensa kuvaamaan myös tuotannon kasvua laajemmin, kirjoittaa alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen.

Työkanava tuo työllisyyspolitiikkaan uuden keinon työllistää osatyökykyisiä henkilöitä

7.2.2023 9.07
Työministeri Tuula Haatainen.
Yksi tämän hallituskauden tärkeimmistä tavoitteista on ollut saada osatyökykyisiä, vammaisia ja muita vaikeasti työllistyviä työmarkkinoille. Osatyökykyisillä ja vammaisilla henkilöillä on oltava mahdollisuus tehdä työtä ja rakentaa yhteiskuntaa kykyjensä mukaan.

EU panostaa nyt standardointiin – tavoitteena vahvistaa kilpailukykyä, sisämarkkinoita ja vihreää siirtymää

6.2.2023 10.43
Yhteisesti sovitut standardit lisäävät tuotteiden ja palveluiden laatua, turvallisuutta ja yhteensopivuutta. Vaikka arjessamme tuotteiden ja palveluiden standardit voivat tuntua itsestäänselvyyksiltä, standardoinnin rooli EU:n kilpailukyvyn vahvistamisessa kasvaa.

Uudistu tai tuhoudu – talouskasvu edellyttää valintoja

27.1.2023 8.11
Suomen talouden ja työllisyyden tilannekuva näyttää ristiriitaiselta. Talouskasvun on ennustettu pysähtyvän tai jopa kääntyvän negatiiviseksi tänä vuonna. Tuoreimmissa toteutumatiedoissa ei ilmiselvää käännettä alaspäin näy, mutta kasvun hidastumista kylläkin. Valtaisia investointihankkeita rummutetaan eri puolilla Suomea, mutta samaan aikaan tunnetut suuryritykset ovat tiedottaneet laajoista muutosneuvotteluista. Kokonaistilanne on hämmentävän epävarma.

Energiasodan välitilinpäätös

30.12.2022 10.51
Riku Huttunen
Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa, mutta Eurooppaan kohdistuvan energiasodan eri muodoissaan se aloitti jo syksyllä 2021. Energian niukkuus, hintojen nousu ja muut vaikeudet ovat osa laaja-alaista vaikuttamista. Nyt mitataan yhteiskuntien kestävyyttä, kirjoittaa TEM:n energiaosaston päällikkö Riku Huttunen kolumnissaan.

Avoimien työpaikkojen määrä on lyönyt ennätyksiä, mutta muutosta on ilmassa

20.12.2022 8.14
Avoimien työpaikkojen määrä on vähenemään päin. Tarjolla on edelleen kokoaikaisia ja pitkäkestoisia avoimia työpaikkoja, vaikka näissäkin on selkeää laskutrendiä. Joitakin huolestuttavia havaintoja marraskuun työllisyyskatsauksessamme on, mutta vielä ei ole aihetta paniikkiin.

Yhteisötalouden toimijat voivat tukea digivihreää siirtymää – aloitteiden aika on nyt

14.12.2022 9.11
Työmarkkinaneuvos Tuija Oivo
EU:n komissio kannustaa yhteisötalouden toimijoita ja sidosryhmiä osallistumaan digivihreän siirtymän toteuttamiseen. Myös suomalaiset toimijat voivat nyt tehdä aloitteita tai lupauksia, jotka vievät asiaa eteenpäin. Aikaa aloitteiden tekoon on helmikuun loppuun asti.

EU-jäsenmaat yhteisymmärrykseen tekoälyasetuksesta − mitä se käytännössä tarkoittaa?

9.12.2022 14.36
Kristine Alanko ja Maria Hauptmann
EU:n televiestintäneuvostossa hyväksyttiin yleisnäkemys komission tekoälyasetusehdotuksesta 6.12.2022. EU-jäsenmaiden saavutettua yhteisymmärrys aiheesta neuvostossa, neuvottelut jatkuvat seuraavaksi Euroopan parlamentin kanssa Ruotsin EU-puheenjohtajuuskaudella keväällä 2023. Asetuksen lopullinen muoto saattaa vielä neuvotteluissa elää, mutta mistä tekoälyasetuksessa ylipäätään on kyse ja miten se vaikuttaa esimerkiksi suomalaisiin yrityksiin?

Mikä ihmeen kohtaanto?

7.12.2022 9.11
Tutkimusjohtaja Heikki Räisänen
Työmarkkinoilla puhutaan usein kohtaannosta. Mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Ja millainen se kohtaantotilanne sitten on? Työmarkkinoiden kohtaannolla tarkoitetaan työvoiman kysynnän ja tarjonnan yhteensopivuutta.

Itäisen Suomen suuntaa visioidaan yhdessä – rohkeat ideat tervetulleita

28.11.2022 13.17
Elinkeinoministeri Mika Lintilä
Elinkeinoministeri Mika Lintilä
Vain sellainen Suomi, jonka voimavarat ovat kauttaaltaan käytössä, on turvallinen, elinvoimainen ja kilpailukykyinen Suomi, kirjoittaa elinkeinoministeri Mika Lintilä kolumnissaan.

Harmaata taloutta torjutaan yhdessä – tuore tutkimus tarjoaa tärkeää tietoa pimeän työn määrästä Suomessa

22.11.2022 9.34
Työministeri Tuula Haatainen.
Työministeri Tuula Haatainen
Pimeää työtä tekemällä tai teettämällä häviäjiä ovat kaikki. Tämän hallituskauden työtä harmaan talouden torjumiseksi tulee jatkaa pitkäjänteisesti ja laajassa yhteistyössä. 

Työllisyysmaaottelussa Suomi jää jälkeen Ruotsista, mutta kärki ei ole tavoittamattomissa

22.11.2022 8.20
Alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen.
Alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen
Suomen työllisyysaste on huippulukemissa 74,4 prosentissa. Nyt voimme rohkeudella verrata saavutuksiamme muihin maihin.

Meillä ei ole varaa olla ratkaisematta kohtaanto-ongelmaa

25.10.2022 8.09
Elina Pylkkänen.
Alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen
Viime kuukausina lähes joka areenalla on ihmetelty, miten meillä voi olla satoja tuhansia työttömiä työnhakijoita samaan aikaan, kun avoimia työpaikkoja on ennätysmäärin. Samaa voi ihmetellä myös syyskuun työllisyysluvuista, joissa työttömiä työnhakijoita oli 232 900 ja tekijää etsiviä avoimia työpaikkoja kokonaisuudessaan 171 500. Kohtaanto-ongelman syyt ja seuraukset ovat selvittämisen arvoisia.

60 vuotta täyttänyt työriitalaki on saamassa päivityksen

13.10.2022 14.01
Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara
Nykyinen työriitojen sovittelujärjestelmä perustuu vuonna 1962 säädettyyn lakiin työriitojen sovittelusta. Työriitalaki on siis päässyt kunnioitettavaan 60 vuoden ikään. Vaikka laki on vanha, säännökset eivät ole vanhentuneita.

Laadukas työvoima- ja osaamistarpeiden ennakointi edellyttää ennakointikyvykkyyttä

21.9.2022 16.18
Kuvassa ovat kolumnin kirjoittajat Sanna Kulmala ja Minna Ylikännö.
Sanna Kulmala ja Minna Ylikännö
Tulevaisuus on aina epävarma. Emme pysty koskaan täysin varmasti sanomaan, millaisia muutoksia kohtaamme ja miten näihin muutoksiin tulisi varautua. Voimme luoda erilaisia tulevaisuusnäkymiä ja arvioida, millä todennäköisyydellä nämä vaihtoehtoiset skenaariot toteutuvat. Voi kuitenkin olla, että mikään skenaarioista ei toteudu, vaan tulevaisuus tuokin mukanaan jotain ihan muuta.

On aika ottaa hankinnoilla työllistäminen osaksi hankintastrategiaa

21.9.2022 9.01
Työministeri Tuula Haatainen
Julkisten hankintojen yhteydessä voidaan edistää erilaisia yhteiskunnallisia tavoitteita. Hankintalaki mahdollistaa myös työllisyysnäkökohtien huomioimisen hankintasopimuksissa.

Ratkaisuja globaaleihin kehityshaasteisiin

20.9.2022 11.00
Riikka Astala ja Leena Pentikäinen
Uusien innovaatioiden kehittäminen esimerkiksi ilmastokriisiin, ihmisarvoinen työ sekä erilaisiin poikkeustiloihin varautuminen ovat polttavan ajankohtaisia – puhumattakaan demokratian ja rauhan vaalimisesta, muistuttavat kolumnissaan Riikka Astala ja Leena Pentikäinen käynnissä olevalla kestävän kehityksen viikolla.

Työllisyyden ei pidä häiriintyä lyhyestä taantumasta

20.9.2022 8.15
Taloudelliset tutkimuslaitokset julkaisevat huolellisesti laaditut talousennusteensa säännöllisesti keväisin sekä näin syksyisin. Näinä viikkoina julkaistuissa ennusteissa itseäni ihmetyttää BKT-ennusteiden eriparisuus. Tarkoitan eriparisuudella sitä, että jopa tuotannon volyymin muutoksen etumerkki poikkeaa ennustajasta toiseen. Ensi vuodelle taloudelliset tutkimuslaitokset povaavat BKT:n kasvua (Labore), laskua (PTT) ja nollakasvua (ETLA). 

Ohjaus auttaa tekemään osaamisen näkyväksi

6.9.2022 9.01
Teea Oja
Meillä kaikilla on osaamista, jota syntyy opinnoissa, työssä, harrastuksissa, arjessa ja ihmissuhteissa. Jotta osaamistaan voi hyödyntää tehokkaasti, se täytyy ensin tehdä näkyväksi. Osaamisen näkyväksi tekemisellä voisimme välttää esimerkiksi työuran tyhjäkäyntiä ja turhaa kouluttautumista, kun jo olemassa olevat taidot saataisiin käyttöön. Tämä edistäisi myös hyvinvointia, osallisuutta ja työllisyyttä sekä vahvistaisi työelämän tuloksellisuutta.
— 20 Merkintöjä per sivu
Näytetään tulokset 41 - 60 / 94